Comitet Executiv

Raportul pastorului Aurel Neațu, președinte, prezentat Comitetului Executiv al Uniunii de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, la Centrul de Educație și Misiune Stupini, Brașov.

Perioada de referință: 16 aprilie 2022 – 23 aprilie 2023

Introducere

Ne e cunoscut că Dumnezeu măsoară, numără și cântărește, dar Apocalipsa surprinde un fapt mai puțin observat: și omului i s-a dat să evalueze Biserica, serviciile ei și credincioșii. Profetul Ioan a primit o unitate de măsură asemenea celei omenești și i s-a zis: „Scoală-te şi măsoară Templul lui Dumnezeu, altarul şi pe cei ce se închină în el” (Apocalipsa 11:1).

În timp ce Dumnezeu numără ceea ce noi nu am putea să contabilizăm niciodată, cum ar fi pașii, lacrimile notate în cartea Lui (Psalmii 56:8) și țările (Ezechiel 25:7), găsim în Cuvântul lui Dumnezeu că noi am putea să numărăm doar realități limitate și evidente, precum unelte ale Templului (Ezra 1:9), viteji (1 Cronici 11:11) sau slujitori ai Templului (1 Cronici 25:1).

În acest demers anevoios și subiectiv, am cuprins esențe din rapoartele primite de la directorii departamentelor, despre închinarea și laudele aduse lui Dumnezeu în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România, completate cu precizări din rapoartele mele anterioare emise în cele cinci buletine informative din perioada 16 aprilie 2022 până azi și conținute în cele 15 mesaje de informare către familia Bisericii din aceeași perioadă, în Agenda zilei, în raportul meu din toamna trecută și în infograficul de bilanț de la finalul anului 2022.

Evenimente mari

Remarc două convocări de amploare în calendarul menționat: prima este Sesiunea Conferinței Generale, din Saint Louis, SUA, 6-11 iunie 2022, iar a doua este Adunarea Generală Extraordinară a Bisericii noastre din România la Cernica, în 20 noiembrie 2022.  Am recenzat pe larg în blogul presedinte.adventist.ro ambele evenimente, precum și semnificația lor în viața noastră comunitară. Ca urmare a lucrărilor de la sesiunea electivă din SUA, am publicat în limba română ediția revizuită a Manualului Bisericii în luna noiembrie 2022.

Precizez acum informații de ultimă oră despre aprobarea Statutului de funcționare și organizare al Uniunii de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România. Suntem în ultima etapă a procesului; textul statutului a fost evaluat de Secretariatul de Stat pentru Culte, de Consiliul Legislativ al Curții Constituționale a României și de Monitorul Oficial. Informez cu bucurie că prin Secretariatul de Stat pentru Culte, statutul a fost trimis spre publicare la Monitorul Oficial și se estimează că în câteva zile de la scrierea acestui raport – în proximitatea ședinței noastre de comitet executiv de bilanț – statutul va fi publicat, devenind normă legislativă în țară. Sunt convins că, pe termen mediu și lung, el va consolida structura Bisericii, împlinind menirea ei misionară la nivel național.

Am observat în rândurile scrise de colegii pastori o receptivitate a comunităților noastre către evenimente deschise, cu participarea a sute de oameni, cum ar fi tabere, concerte, adunări la nivel de județ și altele, ce consolidează sentimentul de apartenență și identitatea denominațională. Probabil viața Bisericii simte o nevoie mai mare de comuniune după pandemia de coronavirus. În mod selectiv amintesc aici Congresul Rromilor Adventiști (septembrie 2022), evenimentul internațional de comunicare și misiune GAiN (octombrie 2022), concursul Bible Experience (cu ultima etapă în aprilie 2023) și Olimpiada de religie, încheiată cu etapa națională pe 22 aprilie, la Stupini.

Familia slujitorilor hirotoniți

Asociația Pastorală de la nivelul Uniunii s-a îngrijit de programul educației continue pentru pastori, având ca invitați profesori și specialiști care au instruit corpul pastoral pe teme de comunicare, riscuri specifice slujitorilor, perspectiva creștină a psihoterapiei, familie (Prepare/Enrich) și misiune în secolul al XXI-lea. Pentru copiii adolescenți ai pastorilor am finanțat două tabere, la Porumbacu (2022) și Coșna (2023). Prezbiterilor din comunitățile maghiare le-am oferit un volum de predici și un nou volum este în lucru pentru limba română. Pentru liderii bisericilor locale s-a pus la dispoziția conferințelor, în vederea distribuirii, un material pregătit de Departamentul de Familie al Conferinței Generale: „Săptămâna căminului adventist” (în limba română și maghiară). Subiectul familiei a fost în atenția noastră și prin organizarea unor Sabate ale familiei în diferite comunități adventiste din țară.

Din compasiune pentru grupul colegilor noștri pastori adventiști de ziua a șaptea în Ucraina, în martie, am făcut o călătorie misionară în Cernăuți și am dus cu noi donații, ca apreciere pentru cei care slujesc Biserica în condiții deosebit de riscante și obositoare.

Structuri de misiune – tipărituri

Analizând topul celor mai vândute 7 cărți ale Editurii Viață și Sănătate, remarc conținutul religios de mare calitate (Biblia – locul 3; cărțile lui Ellen White – locurile 1,2,7; mesaj despre identitatea adventistă – locurile 4 și 5). Un singur titlu din cele șapte este despre sănătate, pe poziția nr. 5. Aceste cifre spun mult despre vestirea Evangheliei, pe care o măsurăm și în sute de mii de cărți extraordinare, vândute sau dăruite în anul 2022.

Numărul centrelor de influență/librării se menține și s-au raportat 13 botezuri în urma absolvirii cursurilor Sola Scriptura. Cea mai dorită revistă misionară Reperele credinței a fost cea despre Sabat (43.500 ex.). Cartea Adventiștii de ziua a șaptea. Introducere în etosul unei comunități protestante s-a vândut în peste 22.000 de exemplare, iar numărul special de la Semnele timpului intitulat „Credința lui Iisus” s-a vândut în aprilie 2023 în peste 10.000 de exemplare.

În anul 2022, Editura Viață și Sănătate a fost în top 10 la nivel internațional adventist, pe locul 8 în ce privește vânzările (5.358.421 $).

Structuri de misiune – ONG-uri

Asociația Serviciul Umanitar pentru Penitenciare și Biserica au reușit să promoveze oficial activitățile noastre de Sabat în sistemul intrapenitenciare cu reclame video și scrise. Se fac eforturi pentru actualizarea bazei de date cu voluntarii și deținuții adventiști și se continuă activitățile fizice și online, de tip social și moral-spiritual, creditate și necreditate, în penitenciar și în familiile deținuților.

Universitatea Adventus a găzduit un eveniment menit să coaguleze interesele misionare ale ONG-urilor administrate la nivel regional și național de adventiști, care să împletească în actul social de voluntariat și mandatul misionar al Domnului Isus.

Activitatea bogată și remarcabilă a Asociației „Conștiință și Libertate” produce efecte pentru întreg corpul credincioșilor la nivel oficial, guvernamental și ministerial, prin conferințe, ghiduri și publicații, participare la evenimente și dezbateri.

AMiCUS răspunde nevoii de sânge din spitalele din România, în proiectul de succes „Picătura de viață”.Peste1.000 de persoane au donat în campania națională organizată de studenții adventiști. Crosul „Alerg pentru mama”(martie 2023), organizat în 10 orașe, a colectat 10.000 de euro, iar conceptul „Respiro Schools”se dezvoltăși e deosebit de util în multe orașe.

Structuri de misiune – online

Cu ajutorul tehnologiei digitale, influența Bisericii se extinde în mediul online. Departamentul Isprăvnicie a publicat trei aplicații pentru telefonul mobil, Sola Scriptura, o aplicație pentru Android, Departamentul Grupuri Etnice încă una (Radio Vocea Speranței online Hu); canalul Autentic Podcast (YouTube) și Taine din Scripturi (TikTok) se maturizează, aplicația MyBible are noi module și toate studiile biblice de la orice vârstă sunt integrate în aplicație. Și platformele de podcast cresc (Distinctiv – Semnele timpului și AMiCUS; EVS Podcast). Continuă publicarea articolelor pe platforma de carte electronică a Editurii Viață și Sănătate, iar site-ul semneletimpului.ro a contorizat mai mult de 2,1 milioane de utilizatori diferiți în ultimii 4 ani.

S-a lansat TIN.ro și s-au updatat site-urile amicus.ro și adventist.ro. Noul canal de Telegram „Adventist Romania” e conectat cu newsletterul săptămânal pentru pastori și prezbiteri, buletin care e distribuit la 1.500 de persoane în fiecare zi de vineri.

Impulsuri pentru misiune

Exprim aici o preocupare vizibilă pentru a integra misiunea în stilul general de viață adventistă. Atât Conferințele, cât și Uniunea, precum și unele departamente, cum ar fi cele de Sănătate (voluntariatul „Din grijă pentru tine”) sau Tineret („Jurnalul meu misionar” pentru 6.000 de copii), încearcă să dezvolte o mentalitate axată pe misiune, prin conceperea și implementarea unor proiecte și sesiuni de instruire în acest sens.

Ideea de școală misionară dă semne de viață nouă. Avem un protocol de colaborare cu „Adventist Frontier Missions”, o asociație susținătoare a Bisericii, coordonată la nivel european de români. Cred că și vizita pastorului Erton Köhler (martie 2023), secretarul Conferinței Generale a adventiștilor de ziua a șaptea, a avut darul de a orienta puternic spre misiune la nivel pastoral, interdepartamental și dincolo de țara noastră, cu accente pe misiunea externă.

În campania „Împreună pentru oameni”, din Craiova (noiembrie 2022), am cercetat îndeaproape imensul potențial al cooperării între diferite categorii de slujitori, având ca motor voluntariatul medical. Acest nou tip de evanghelizare a fost reeditat la nivel micro în mai multe orașe, iar Departamentul de Sănătate are în 2023 un calendar cu acțiuni macro în toată țara.

„Lăudaţi-L pe Domnul! Îi voi mulţumi Domnului din toată inima mea, în sfatul celor drepţi şi în adunare!” Psalmii 111:1, NTR

Mă rog ca Domnul Dumnezeul nostru să fie cu noi și să împlinească promisiunea din 1 Cronici 28:20,21: „El nu te va lăsa, nici nu te va părăsi, până se va isprăvi toată lucrarea pentru slujba Casei Domnului […] Iată că ai lângă tine, pentru toată lucrarea, toţi oamenii binevoitori şi îndemânatici în tot felul de lucrări şi căpeteniile, şi tot poporul…”.

Cu binecuvântări,
pastor Aurel Neațu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *